HTML

countdown

Elmegyünk innen. Fogjuk a gyerekeket, elköltözünk, mert nem bírjuk már tovább a bénázást. Szóval elkezdődött a visszaszámlálás, még nem tudjuk, hogy meddig tart. Mondjátok meg, hogy miért maradjunk, ha szerintetek maradni kellene.

Friss topikok

  • szemig jimmy: @Tom Bobb: nekem sok kétkezi ismerősöm ment ki németbe anno tíz évvel ezelőtt. Két év kint, kettő ... (2009.03.09. 16:33) Vissza! Számolunk.
  • Gajdos Attila: @Krunpli: Kedves Krunpli, köszönöm, hogy megszólítottál. Légy olyan kedves, fejtsd ki, hogy milyen... (2009.03.05. 18:51) Munka, hej!

Linkblog

Vissza! Számolunk.

2009.02.20. 15:39 Gajdos Attila

El innen.

Messzire, vagy nem olyan nagyon messzire, ide (fürdőzni), vagy még inkább ide (élni). Fogjuk a gyerekeket, és elmegyünk, mert van olyan hely, ahol várnak, és ezt nem viccnek szánják és ahol ezt is komolyan veszik.

Elég lett, mindabból, ami körülvesz, ami visszahúz.

Van ez a vicc, hogy a pokolban üstökben rotyognak az emberek, országok szerint szépen szétválogatva. Van német, orosz, és magyar üst is. A német szélénél "Kimászni tilos" tábla, az orosznál fegyveres őrszolgálat, ennyi elég, hogy senki ne másszon ki. A magyar üstnél senki. Hogy miért? Ha valaki ki akarna mászni, a többiek visszahúzzák.

Tessék magunkba nézni. Tudom, hogy nem reprezentatív a minta, de figyeljük a békávét, kötjük a pályát, ahol megint állunk, és megyünk inkább autóval. Tenger hiányában a rákon is csak csámcsogunk. És hogy a homár nem rák? Semmi sem csak az, aminek elsőre látszik.

Akinek az a véleménye, hogy inkább maradnunk kellene, ossza meg velünk. Addig is, nem elsősorban magunk miatt költözünk.

Leginkább ezért.

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://countdown.blog.hu/api/trackback/id/tr29954994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemig jimmy 2009.02.20. 16:02:26

Hali!
Amúgy mennék én is de kell még egy kis munkatapasztalat abban amit csinálok. Cirka egy-két év. Ha szerencsém van addig még kihúzza az ország aztán meg húzok innen.

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.02.20. 16:23:28

@A mosóporos: Nem tudom, mi az, amit csinálsz - és amiben a magyar munkatapasztalat olyan sokat segítene.

Én azt tapasztalom a fiatalokkal kapcsolatban (hehe, 36 éves leszek), hogy sokkal jobb, ha a tapasztalatokat inspiráló, produktív környezetben szerzik. Nyelvtudás kell hozzá.

Szóval ha esetleg annak, amit csinálsz, köze van vállalatirányítási vagy CRM rendszerekhez és elég jó szakember vagy, vagy az leszel, szívesen segítek külföldi tapasztalatot szerezni :)

McBlade 2009.02.20. 16:47:22

Aloha

Én már leléptem és csak röhögök mindazon ami Magyarhonban zajlik. Az ország agyhalott. Sztem ideje lenne, ha
1. valaki tényleg csinálna valamit
2. hagynátok ti is az egészet a csába...

az egyetlen baj, hogy nem mehet el mindenki... asszem :)

Üdv Írből.

Riva 2009.02.20. 16:57:14

@tranq: vállalatirányítási rendszer? Scala, Epicor, SAP?

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.02.20. 17:06:11

@Riva: Olyas. Elsősorban NAV (korábban Navision). Most Microsoft Dynamics. Vajon lehetek-e sikeres, ha ilyesmit használok, mon dieu, oktatok? Remélem, igen.

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.02.20. 17:07:25

@McBlade: és milyen onnan Írni? (bocs)
Miért is nem mehet el mindenki? Szerintem frankón ez is egy opció :) A maradékon talán lehetne építkezni valami normálisat.

Iselinn 2009.02.20. 22:05:47

én se foglak titeket "visszahúzni" - én is legszívesebben kimennék. jobban mondva haza se jöttem volna...ha nincs itt a párom /látod, visszahúztak:D/ de így se zárom ki az ország végleges elhagyását. sőt.

venator 2009.02.21. 08:42:00

Üdv a fedélzeten! :)

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.02.21. 09:01:17

@Iselinn, @Venator:
én komolyan arra számítok, hogy lesznek, akik kifejtik, miért NE menjünk el. Erre tessék ... :)

Olyan fura ez. Éppen kezd beindulni az itteni vállalkozás (amit egyébként dánokkal közösen kezdtünk), éppen lesznek regionális munkák a szomszédos országokban is, és mégis, valahogy nagyon tele van az a pohár, minden csepp mindig az utolsó.

Azon gondolkodunk, hogyan lehetne megszervezni az életünket akkor, ha mondjunk minden hónapban egy hetet Magyarországon kellene tölteni. És csak egy kicsi választ el attól, hogy ott, ahol már bedolgoztam magam Dániában, bejelentkezzek és azt mondjam: kellene havi 10-12 nap munka, kedvezményes napidíjjal vállalom.

venator 2009.02.21. 09:31:19

@tranq: Mi itt élünk egy éve már, és a dánok néha bosszantó hülyeségein kívül nincs is semmi problémánk, sőt! Szóval nem én leszek az aki lebeszél a költözésről.:)

Persze ha ezt a nettót megkapnám otthon, akkor hazamennék, mert Mo. a hazám, minden pátosz nélkül mondom, de nincs már olyan sok hátra, hogy azt ne normálisan töltsem el.

venator 2009.02.21. 09:35:00

bocs, a blog.hu szórakozik. dobd ki az egyiket légyszives.

FritzTata 2009.02.21. 11:24:51

tranq: ha tényleg tudsz ilyen jellegű munkákat, akkor kommunikáljunk már, engem érdeklene :-) Pár év tapasztalat már van, folyékony angol szintén :-)

anonymOus · http://www.freewebs.com/anonymoushun/index.htm 2009.02.21. 13:18:40

Szerintem maradnotok kéne, de most komolyan!

Majd mi megyünk.

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.02.22. 10:06:37

@venator: done.

Amúgy dánból is van ilyen is, olyan is. Volt egyszer egy cég Magyarországon, volt szerencsém ismerni egy kicsit közelebbről:

www.eurocandle.hu/fs01.htm

közben felszámolták már.

Nem volt egységesen jó híre ... :)
Inkább csak az, hogy van ilyen dán is, meg olyan is, csak más arányban vannak az emberek, mint Magyarországon.

De a blog lényege továbbra is (és nemsokára jönnek új posztok): miért kellene maradni, ha egyáltalán?

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.02.22. 10:08:44

@anonymOus: hát legalább egy jót nevettem :)

venator 2009.02.22. 10:59:04

@tranq: Persze, nem is általánosítanék. Érdekes figurák az biztos.

"De a blog lényege továbbra is (és nemsokára jönnek új posztok): miért kellene maradni, ha egyáltalán?"

Ebben sajnos nem tudok segíteni. ;)

kacsa. 2009.02.22. 16:03:00

Amik nekem a témával kapcsolatban eszembe szoktak jutni (messze nem észérvek):
- Az ország egy bűzlő szemétdomb, de az én bűzlő szemétdombom. (mondják a ruszkik:))
- Hiába a munkahelyi megbecsülés, ott világ életemben csak egy bevándorló lennék.
- Ha nem beszélgethetnék magyar nyelven, akkor a személyiségem egy része veszne el. (Bár ezt egyesek nem bánnák...:))

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.02.22. 17:59:31

@kacsa.: nem bánod, ha a következő postokban ezek egy részét megpróbáljuk kivesézni? Komolyan, nem arról lesz szó, hogy micsoda hülyeség. Tényleg érdekelnek ezek a dolgok.

kacsa. 2009.02.22. 20:34:51

@tranq: A te blogod... én csak idepiszkítottam. Nem vagyok valami tapasztalt, a külföldi élettel kapcsolatban csak mások elbeszéléseire és a saját érzelmeimre hagyadkozhatom. Az érvek és ellenérvek mindenkinél más súllyal esnek a latba. Nagyon nyomós oknak kéne lennie, hogy itt hagyjam miatta a családomat, barátaimat, de ez nem jelenti azt, hogy ha valaki lelécel innen, az rosszul teszi.

bryan 2009.02.22. 21:53:54

Több olyan dolog is van ami miatt azt szeretném, hogy aki megteheti maradjon. Én nem tudok, nem szeretnék menni, mert ide köt a nyelv, a huszonX éve összeszedett kapcsolataim, amiket pótolhatatlannak érzek. Beszélek angolul, de vannak olyan árnyalatok amiket nem lehet más nyelven kifejezni, meg persze megértéséhez olyan ember kell, aki valamennyire belelát a helyzetembe. Ráadásul kicsit irritálónak érezném, ha külföldről kéne szidnom Magyarországot, azzal a tudattal, hogy feladtam, nem tudok változtatni. Mo.-i helyzet szidásához pedig már nagyon hozzászoktam, nem biztos, hogy le tudnék mondani róla. :) Azokat az embereket akiket ismerek itt hagytam a szarban és büszke vagyok rá, milyen ravasz voltam. Az Mo.-i helyzet szidásához pedig már nagyon hozzászoktam, nem biztos, hogy le tudnék mondani róla. :)Ez az ország bizonyos tekintetben már igy is kontraszelektált lakossággal bír, akik nem bírják az itteni helyzetet, sokszor nem a megváltoztatáson gondolkoznak, hanem azon, hogy lelépnek és ez többgeneráció óta igy van. Tudom, van akinek nincs választása, de téged első ránézésre nem ilyennek látlak. Emellett minden pátosz nélkül mondom, hogy valamennyire a hazádnak is felelősséggel tartozol. Nem az absztrakt fogalomnak, vagy az államnak, hanem azok közösségének, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen legyél amilyen vagy. Nem ítélnélek el, ha elmennél, elég sok ismerősöm van aki külföldre költözött, nem tartom őket gyengének, rossznak bármi ilyesminek, csak szeretném meggyőzni őket is, hogy szükség van rájuk. Elhagyni a sűllyedő hajót lehet, megértem, hogy eleged van, csak előtte gondold, végig, nem tehetnél-e valamit, amivel segíthetnél élhetőbbé tenni ezt az országot, ahelyett, hogy Dániát támogatod, ami már igy is zavaróan jó helyzetben van. :)

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.02.22. 22:09:47

@bryan: nohát, nohát. Megérkeztek az első olyan kommentek, amilyeneket nagyon vártam.

Nem szeretnék végeláthatatlan szájtépést kezdeni, egyesével cáfolni, belekötni, de szeretnék beszélni ezekről a problémákról. Azért írtam problémákat, mert nekem ezek a kérdések igenis számítanak: hogyan viszonyuljak egy helyhez, ahol idegen vagyok, ahhoz a helyhez, ahol olyan lettem, amilyen - még akkor is, ha nem tudom megmondani, milyen lehettem volna, ha nem élem meg azt a sok visszahúzást, ki tudja, talán éppen ez segít-segített.

A helyzet, amit létrehozunk, a következő: próbáljuk meg a visszaszámlálás, mint egy garantáltan végetérő folyamat valamely pontjáról szemlélni a menni vagy maradni kérdést, és igen, a "magyarság", a "magyarnak lenni", a "haza" kérdését.

Nem tudom, milyen az, amikor nincs választás. Nekünk tényleg van. És én nagyon szeretném megtanítani a gyerekeimnek azt, hogy van választásuk.

Egyébként arra gondoltunk, hogy nem sok időre, csak valamennyire elköltözünk, megnézzük, milyen az élet másutt.

Most dolgoznom kell, de alakul a muníció az új blogpostokhoz. Remélem maradsz, maradtok, és megnézhetjük közelebbről az elköltözés kérdését.

idegenvezeto 2009.02.23. 15:34:32

Sziasztok!

23 éves vagyok, lassan befejezem a fősikolát, olyan szakmát szerzek, ami predesztinál(hat) arra, hogy az életem hátralévő részét, de legalábbis az elkövetkező 30-40 évemet a világ boldogabbik felén éljem le.
A "költözzünk el innen, menjünk a francba" felszólítást elég gyakran megkapom, többek közt édesanyámtól (csak ő T/1-ben monja, t.i. nekem és testvéreimnek). Önmagában nincs is ezzel semmi gond. Elég régóta divat az, hogy a fiatalok, élettapasztalat szerzés céljából külföldre távoznak hosszabb-rövidebb időre költöznek. Csakhogy! A gond akkor kezdődik és ma ez a helyzet, hogy nem hosszabb-rövidebb időről van szó, hanem gyakorlatilag élethossziglanról.

Idáig barokkos körmondatokkal helyzetelemztem, most rátérnék a lényegi mondandómra:)

A menjünk vagy ne menjünk kérdést azért olyan nehéz eldönteni, mert bár nem tartom magam egy óriási nacionalistának, mégis, a már említett "nem pátoszos értelemben", ez a hazám. Nem arról van szó, hogy tartoznék neki bármivel is, vagy máshol nem érezném jól magam, mégis megfutamodásnak érzem azt, ha valaki csapot-papot hátrahagyva lelécel. Illetve a könnyebb megoldásnak.
Másfelől meg persze ott van az is, hogy senki nem szeret széllel szembe pisálni, mert egyrészt kellemetlen, másrészt egy idő után baromi unalmas. Ha többen csináljuk mindezt, akkor meg nem csak magunkat, de előbb-utóbb egymást is lehugyozzuk, ami szintén nem mozdít sokkal előbbre. Az a vicc, hogy az egész net, meg még rengeteg fórum tele van olyanokkal, akik verik a mellüket, hogy így kell változtatni, meg úgy kell változtatni, aztán ha tényleg kellene valamit csiálni, akkor mindenki inkább marad a gép előtt ülve. Ennél valóban tisztább megoldás az emigráció.
Javítsatok ki, ha baromság, de én jobban örülnék annak, ha inkább itthon tudnánk olyan körülményeket teremteni, ami által élhetőbb/vé válik ez az ország. Persze itt visszautalnék a kommentem elejére: 23 éves vagyok, buzog bennem a tettvágy és az idealizmus.:)

Na, megint jó sokat írtam és nem mondtam semmi érdemlegeset. További szép napot!:)

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.02.23. 15:52:23

@bryan:

"Ráadásul kicsit irritálónak érezném, ha külföldről kéne szidnom Magyarországot, azzal a tudattal, hogy feladtam, nem tudok változtatni."

- Nem az számít, hogy honnan, hanem hogy okkal-e.

"Azokat az embereket akiket ismerek itt hagytam a szarban és büszke vagyok rá, milyen ravasz voltam."

- Nem te hagyod őket szarban, ők maradnak abban, ilyen-olyan (talán jogos, talán nem) okkal.

"Ez az ország bizonyos tekintetben már igy is kontraszelektált lakossággal bír, akik nem bírják az itteni helyzetet, sokszor nem a megváltoztatáson gondolkoznak, hanem azon, hogy lelépnek és ez többgeneráció óta igy van."

- Jó, maradjunk, menjünk tv-székházat gyújtogatni. Az megoldás? Változik tőle valami?
Vagy akad más alternatívád a változtatásra?

"Emellett minden pátosz nélkül mondom, hogy valamennyire a hazádnak is felelősséggel tartozol. Nem az absztrakt fogalomnak, vagy az államnak, hanem azok közösségének, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen legyél amilyen vagy.

- És ki dönti el, hol van az egyenlőségjel? Hol van az a határ, amikor már joggal azt érzed, hogy a közösség tartozik neked? Mikortól érezheted azt, hogy a közösség elnyom, a fejedre nő, vagy egyszerűen csak kihasználja a megfelelőségi kényszeredet vagy a jóhiszeműségedet, tenni akarásodat?

"Elhagyni a sűllyedő hajót lehet, megértem, hogy eleged van, csak előtte gondold, végig, nem tehetnél-e valamit, amivel segíthetnél élhetőbbé tenni ezt az országot..."

- Az ember élete rövid ahhoz, hogy értelmetlen harcokkal töltse ki ahelyett, hogy éljen.

kacsa. 2009.02.23. 23:41:22

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás: Annyiban azért igaza van Bryannak, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar... A kedvencem az, amikor a külföldre szakadt rokon az itthon maradt felmenőimnek mondja meg a frankót. Persze, van amit kívülről jobban meg lehet ítélni, de összességében a hazai helyzetet szerintem az látja jobban, aki benne él. (feltéve, hogy hajlandó látni és lehetőleg nem fekete-fehérben)
"Az ember élete rövid ahhoz, hogy értelmetlen harcokkal töltse ki ahelyett, hogy éljen." Ilyenkor vetődik fel bennem az a filozofikus kérdés, hogy mi az élet értelme? A család? A barátok? Az ifjúkori világmegváltó tervek (aminek a megvalósítására esetleg nincs idehaza lehetőség)? Miért érdemes élni, harcolni, áldozatokat hozni? Ezt nem hinném, hogy meg lehetne előre mondani. Lehet, hogy amit valaki pillanatnyi tragédiaként él meg, az igazából szerencse a maga módján. (Személyes példa: Édesapám a "széllel szemben pisált", nem vették fel elsőre a főiskolára. Ha fölveszik, most nem azt a munkát csinálná, amit szeret és lehet, hogy én sem ontanám itt magamból a hülyeséget. :))
"Vagy akad más alternatívád a változtatásra?"
Ha a korosztályomból indulok ki, ötlet az akad bőven. Tudom, fiatalok vagyunk és tapasztalatlanok, a lelkesedés meg majd úgyis lelohad...
Azt hozzátenném, nem azt tartom szarban hagyásnak, ha valaki lelép innen, főleg ha tapasztalatot szerez, amivel javíthat később a helyzeten. De van olyan ismerősöm, akinek a családja komoly áldozatokat hozott, hogy a legnagyobb gyerek tanulhasson, az meg suli után dobbantott és (szinte) hátra sem nézett. Itt -érzésem szerint- még ő tartozott/tartozik... Kicsit hasonlóan éreztem azokkal az osztálytársaimmal kapcsolatban, akik már gimnázium elején kijelentették, hogy érettségi után diploma (de csak azért itt, mert külföldön drága), aztán itt hagyják ezt a rühes országot. Még egyszer mondom, nem azzal van a gondom, ha valaki elmegy innen, mert sajnos sokszor nyomós oka van rá, hanem magával a hozzáállással, hogy csak addig viselik el az országot, amíg ad (mások pénzéből).
No, kifilozofáltam magam én, fiatal és naiv. Bocs a szófosásért!

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.02.24. 00:08:46

@kacsa.: késő van, csak egy rövidke gondolat fér mára bele: nekem az is elég lenne, hogy néha kicsit jól érezzem magam. Az utóbbi 1-2 évben ez nem nagyon sikerült. Tudom, megkeseredett vén f@sz vagyok (na jó, a vén az kicsit túlzás, 35 éves vagyok), semmi jogom elrontani a fiatalok örömét, letörni a lelkesedésüket. Ha én most lennék fiatal, vagy politikusnak mennék, és maradnék, vagy keresnék egy eladható (és szerethető) szakmát és dobbantanék. Az utóbbira még van esélyem.

bryan 2009.02.24. 04:39:09

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás:
Nem akartam személyeskedni, de ha már szóba hoztad: az húzott fel, hogy olvastam a fenti kommenteket és ott tényleg ez a nagypofájú, király vagyok leléptem hozzáállás van. Amikor ilyen emberek beszélnek arról, milyen szar az ország, ezzel a fajta lenézéssel, attól azért kinyílik a bicska az ember zsebében.
"- Jó, maradjunk, menjünk tv-székházat gyújtogatni. Az megoldás? Változik tőle valami?
Vagy akad más alternatívád a változtatásra?"
A tv székház gyújtogatáson kivül vannak azért alternatívák. Szerintem, az is szűkíti a lehetséges alternatívák körét, hogy akik változtatni akarnak, azok közül sokan lelépnek és igy többségbe kerülnek a mocsári hajósok, meg a teljesen zakkantak (sarkítás!!!). A külföldi tapasztalatra szükség van, de ez hazatéréssel együtt teljes.
"- Az ember élete rövid ahhoz, hogy értelmetlen harcokkal töltse ki ahelyett, hogy éljen."
Lehet, de ahhoz meg túl hosszú, hogy lesúnyt fejjel élje végig. Kell lennie valamilyen kompromisszumnak. Szerintem ez nem az elköltözés. Akármit mondanak, Nyugaton sincs kolbászból a kerités, ha pedig bevándorló vagy, akkor van egy plusz hátrányod.
"- És ki dönti el, hol van az egyenlőségjel? Hol van az a határ, amikor már joggal azt érzed, hogy a közösség tartozik neked? Mikortól érezheted azt, hogy a közösség elnyom, a fejedre nő, vagy egyszerűen csak kihasználja a megfelelőségi kényszeredet vagy a jóhiszeműségedet, tenni akarásodat?"
Ez az idő általában nem akkor van, amikor a többség lelép. Ez egyébként sem egy olyan "követelés", amit ki lehet fizetni, a felelősséggel tartozás nem banki hitel. Igazából, aki nem érzi, azon nem is igazán tudom számonkérni, mert korábban én sem igy gondolkoztam erről, egy-két éve jutottam el idáig. Az a baj, hogy itt nálunk nem alakult ki az önszerveződés, a jogaink melletti ésszerű kiállás, a két véglet a MÁV irreális sztrájkja, illetve a mondjuk Hankook munkásainak beletörődése a "rabszolgaságba". Bízom benne, ez előbb-utóbb változni fog. (mielőtt valaki leírná, ez nem az "eliten" múlik ezt mi csesszük el. Ez a legszomorúbb az egészben. Itt tényleg húsz éve (!) demokrácia van.)

bryan 2009.02.24. 04:57:26

"a két véglet a MÁV irreális sztrájkja, illetve a mondjuk Hankook munkásainak beletörődése a "rabszolgaságba"."
Kimaradt a harmadik véglet, a végleges külföldre távozás. biztos túlságosan irreleváns volt :)
"az húzott fel, hogy olvastam a fenti kommenteket és ott tényleg ez a nagypofájú, király vagyok leléptem hozzáállás van." Bocsánat a "fenti kommentelőktől, csak egy ilyen volt, a többit odaképzeltem.

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.02.24. 07:07:31

@bryan: "ha pedig bevándorló vagy, akkor van egy plusz hátrányod."

- Nehezen tudok elképzelni annál nagyobb hátrányt, mint hogy magyar állampolgárként Magyarországon ma becsületes adófizető állampolgár valaki. Nála kevesebb joga talán csak a csigának van, amikor a kutya lehugyozza a kertben.

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.02.24. 08:13:02

kicsit sok lett az állampolgár, de azért remélem, érthető

kacsa. 2009.02.24. 12:32:25

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás: A bevándorlót nem feltétlenül csak anyagi hátrányok érhetik... Az "őslakosok" szemében ő mindig csak egy "bevándorló" lesz, akkor is, ha értékes munkát végez és jól megfizetik (ha több pénzt kap, mint egy helyi ember, akkor még irígyek is lesznek rá). Te hogyan vélekedsz itthon a nyelvet "viccesen" beszélő ázsiaiakról?
Az sajnos tény, hogy Mo-n azt a kevés becsületes embert nézik fejős tehénnek, aki a teljes bérére bejelentve dolgozik :( (Nem kell félni, az itt ténykedő külföldi cégek közül is akadnak, akik az éves tervnél minimálbér+zseb kombinációval számolnak, a végrehajtást meg ráhagyják a magyarországi "csicskájukra". Otthon persze ezt nem mernék megcsinálni... Lehet, hogy az ország "levegője" teszi?)
"nekem az is elég lenne, hogy néha kicsit jól érezzem magam" Én a sok kicsi, sokra megy elvet vallom: baráti beszélgetés, valami finom (és lehetőleg olcsó) étel, nevetés, (szó)viccek kifulladásig. Amíg még fiatal vagyok :)

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.02.24. 12:48:25

@kacsa.: van igazság abban, amit írsz, szó se róla.
Ám inkább vagyok megbecsült bevándorló, mint kifacsart őslakos. És ezt nem csak az anyagiakra értem. Elég, ha körülnéz az ember, mi megy ma ebben az országban, és vagy sír, vagy kínjában nevet. Az már mindegy, hogy a sírástól vagy a nevetéstől könnyes az ember szeme: így se, úgy se tud teljes figyelemmel arra koncentrálni, hogy jobbá tegye az életét. Nagyon találó a nyitó postban a vicc üzenete, találkozik a te kommented egy gondolatával: az ország levegője teszi.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.02.24. 16:58:34

Maradok, mert számomra fontos a család, a napi kapcsolat.

Elértem, hogy családi házam van (40 éves) legális, bejelentett rendesen adózott (rövidebben: fejőstehén azaz a felét se látom, ha orvoshoz kerülök a befizetett millióimból ismeritek mit kapok...) jövedelmemből 32 évesen (persze jelentős családi segítséggel).

Sajnálom, hogy elmentek, hiszen Ti is pénzbe kerültök nekem, csakúgy mint a kisebbségek, hajléktalanok, nyugdíjasok.

Nem hiszitek? Éljek egy példával, nem magyarság pátosz, puszta logika is van benne:
Ismerősöm gyermekápoló az egészségügyben. 20 évet tanult az iskolában (8 általános 4 egészségügyi közép 4év főiskola 2+2orientációs) megpróbált elhelyezkedni "állami" kórházban, persze 3 műszak, heti 60 óra, összevissza időbeosztás, rossz körülmények stb. Megunta, elment egy okmányirodába kb. 15e FT plusszért, de csak nappali munka, gyakorlatilag körömreszelés, kismama, nyugdíjas, rokkant tudná végezni (előlük veszi el a munkát).

Magyarországon "ingyenes" a nappali oktatás (nem számolom füzet, köpeny, ceruza stb. csak a képzési költséget) s mivel gyakorlatilag jeles volt, felsőbb években még ösztöndíjat is kapott.
Vajon honnan? Az adózók pénzéből természetesen. Így, hogy egy 8 általánosos munkát végez (kb. de legyen gimnáziumi) legalább 12 év oktatási pénzzel károsítja az adózókat is, hiszen ha csak 1milliót számolok évenként rengeteg pénz ment el.
Ha ugyanezt a munkát vagy mást külföldön végzi még rosszabb, hiszen nem adózik, nem itt költ, nem itt fizet járulékokat.

Azaz ha jó képességű emberek nem maradnak, akkor az itthon maradottaknak (szülő, rokonság) még rosszabb sora lesz, hiszen a maradék itthon dolgozó (aki olykor nem a képességének megfelelő munkakörben van) tartja el.

Ha most 10 évvel fiatalabb lennék én is kimennék tanulni, látókört szélesíteni, de visszajönnék.

kacsa. 2009.02.24. 19:57:18

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás: Kinek, mi.
Van olyan, aki élete legjobb döntésének tartja, hogy 20 éve lelécelt innen, még azon az áron is, hogy most már egy országot sem nevezhet a hazájának. Anyagilag viszont megbecsülik.
Van, aki 2 év után azért jött haza, mert nem tudott beszélgetni az angolokkal. Ez elég hülyén hangzik, de a lányt rettenetesen zavarta, hogy a környezetében mindenki "szakbarbár", csak a szakterületükről lehet velük beszélni és ő érettségivel is nagyobb általános műveltséggel rendelkezik, mint ők. Hazajött, pedig ott sok küzdelem árán, de elég jól keresett. Neki ez volt egy fontos szempont (meg a családja).
Én a kínomban nevetést választom, kritizálom az országot és ellátogatok a vasalók országába (irónia). Bár van, akitől megkaptam, hogy nem vagyok magyar, mert kritizálni mertem előtte a Szent Hazát... még szerencse, hogy nem ő mondja meg, hogy mi vagyok.:)
"így se, úgy se tud teljes figyelemmel arra koncentrálni, hogy jobbá tegye az életét."
Ebben sajnos van igazságod. Ha pl. egy magyar kutatót összehasonlítunk egy angollal: az egyik kutat, a másik órát tart, írja a pályázatokat gőzerővel, hátha valamelyik összejön, pénzt/eszközt "kunyerál" a feletteseitől, aggódik, hogy miből fizeti ki a rezsit ... és végül kutat. De a "világmegváltó" tervek néha mégis sikerülnek.
@sambalabammbumbumm: Hogy én hány embertől megkaptam már, hogy mi a fenének költik az ő adóját énrám... Annyi igazságuk volt benne, hogy ha elvégzem a sulit és nem tudok ezen a szakterületen elhelyezkedni (ami sajnos valószínű), akkor tényleg fölöslegesen költötték rám a pénzét. Ha meg elmegyek külföldre, akkor az állam szempontjából fölösleges volt az oktatásom, gyógyításom...

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.02.25. 16:54:45

egy olyan országban,

- ahol eleink szemtelenül lopnak, csalnak, a szemedbe hazudnak,
- ahol a bűnözőnek több joga van, mint annak, aki ellen bűnöz,
- ahol a semmire se való cigánynak alanyi jogon jár támogatás (pl. lakás!!!),
- ahol az adófizető állampolgár csak egy fejőstehén jogok nélkül,
- ahol a bankok egyoldalúan szerződést módosíthatnak az ügyfél kárára,
- ahol maximálisan ki vagy téve a szolgáltatók kénye-kedvének,
- ahol gyalogosként elgázolnak a zebrán,
- ahol a fentiek teljesen természetesek és következmény nélkül valók,

ott nem érzem jól magam. És ez messze nem a teljes lista, csak ami hirtelen eszembe jutott...

idegenvezeto 2009.02.25. 22:21:15

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás:

-ahol a cigányozás egy értelmesnek tűnő ember szájából magától értedtődőnek hat és még csak a szemöldökét sem vonja fel senki...

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.02.25. 22:56:25

Náthás vagyok, munka miatt 3 éjszakából kettőben 3 óránál kevesebbet aludtam. Jövök és válaszolok - de most aludnom kell egy kicsit.

Köszönöm a hozzászólásokat.

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.02.26. 00:35:38

@idegenvezeto: fiatal vagy még, keveset láttál az életből. Vagy csukott szemmel jársz ebben a világban. Nem az a bajom a cigányokkal, hogy vannak, hanem az, hogy olyanok, amilyenek, ráadásul kinyaljuk a seggüket - a semmiért.
Mindegy, ne menjünk el ebbe az irányba, ez a blog nem erről szól.

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.02.26. 01:41:21

Egy utolsó - lefekvés előtti gondolat nektek: ha valakinek van kedve 4. generációs munkanélkülieket eltartani, tegye. Én is ezt tettem 15 munkával töltött év alatt. Remélem, 16. nem lesz.

V. Valmont 2009.02.26. 15:33:42

No erről a témáról ki fogom fejteni a véleményemet részletesen. Egyelőre: www.youtube.com/watch?v=VJq9GwxHJQk

Üdv

V.V.

kacsa. 2009.02.26. 18:44:42

@V. Valmont: Azt hiszem, az addict-on is volt már szó róla (összehasonlítva a kanadaival).
@idegenvezeto: @ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás: Minden út Rómába vezet, sajnos (majdnem) minden beszélgetés előbb vagy utóbb kilyukad ide. Nem tartom helyes dolognak az általánosítást (tudom, bagoly mondja...), de a cigányozás szvsz. egy tünet. A tiltás pedig tüneti kezelés.

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.02.26. 19:24:42

Érdekes, hogy az adott kommentben lévő felsorolásból csak ez az egy elem szúrja a szemeteket. Ráadásul az, hogy le merek írni néhány problémát, elítélendőbb, mint maguk a problémák. Azt hiszem, ezek után nincs értelme többet ide írnom. Köszönöm a figyelmet.

kacsa. 2009.02.26. 21:29:38

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás: Egy szóval sem mondtam, hogy "Ráadásul az, hogy le merek írni néhány problémát, elítélendőbb, mint maguk a problémák." Éppen azt szándékoztam mondani, hogy gáz dolog tiltani, ugyanakkor az is gáz, hogy eljutottunk idáig. A felsoroltak az én csőrömet is piszkálják, ugyanakkor az ismert kivételek miatt igyekszem nem általánosítani (már csak azért is, mert nekik több okuk van cigányozni, mint nekem). Ha kifejteném a véleményemet a megoldással kapcsolatban, akkor az emberek ~80%-a (pártállástól függően) lenyilasozna/kommunistázna, mert biztos lenne olyan része, amivel nem ért egyet ő vagy a kedvenc politikusa.
A "kedvenc" érvelési hibám egyébként az, hogy ha valamivel nem értek egyet, akkor a másik úgy "támad" vissza, mintha az ő véleményének az ellenkezőjét mondtam volna. Bocs, ezt jól megaszondtam.
Az utolsó hozzászólásod emlékeztet valakire, de ezt inkább hagyjuk...:(

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.02.26. 22:33:39

Kedves Kommentelők,

ami itt kialakult, az az, amit szerettem volna - beszélgetés a menni vagy maradni témakörről.

Ma is történt olyasmi, ami azt mondja, menjünk.

Megpróbálom azt figyelni, mi az, amitől maradni szeretnék. A barátaimon kívül eddig nem volt ilyen.

Most még gyógyulok, de jövök nemsokára tényleg.

Üdv.

tranq

szemig jimmy 2009.02.27. 13:43:17

@tranq: jobbulást! Nálunk most süt a nap, nem jössz haza? :)
Amúgy azt elfelejtettem írni, hogy elsőőőőőőőőő. Na mindegy.
Kérdésedre a válasz : Oracle dba vagyok, kicsit több mint két év tapasztalattal. A vállalatirányítás, meg amúgy minden amihez több mint két sor kommentet vagy magyarázatot kell mellékelni kicsit idegen tőlem. Viszont külföldi - elég neves - cégnek üzemeltetem a rendszereit, szóval az inspiráló, produktív környezet megvan. Ahogy nézegettem a lehetőségeimet, hál istennek lesznek. A senior szinthez viszont külföldön 4-5 év a beugró(inkább 5), addig várok hacsak valaki meg nem keres valammi jó melóval (ez célzás volt! :)) Juniorban meg nem biztos hogy akkora lehetőségek vannak kint, azt azért könnyebb elérni.De hogy az eredeti téma is benne legyen : ezenkívül semmi nem tart itt. Mikor még infós "karrierem" előtt vidéken dolgoztam elhatároztam hogy pesten megpróbálom hátha jobb lesz. Hónapokig hallgattam a kollégáimtól hogy "minek mész, úgysem lesz jobb". Most kétszer annyi pénzért csinálom azt amit szeretek :) De a negatív hozzáállást azóta is tapasztalom. Ha eljön a nap, a feleségemmel összepakolunk és indulunk, ő hál istennek elég rugalmas és nem is elveszett egyén.:) Na ennyi!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.02.27. 14:51:50

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás:

Akkor én soronként válaszolok ha ezt várod :)

- ahol eleink szemtelenül lopnak, csalnak, a szemedbe hazudnak,
* ez általánosítás. Amerikában is hazudnak, de bárhol a világon valamilyen szinten. Ha a kommunizmusra gondolsz, ott inkább elhallgattak többet. Ez egy szintig nem gond, sokaknak jobb volt, mint ma. De ne menjünk el erre.

- ahol a bűnözőnek több joga van, mint annak, aki ellen bűnöz,
* ez sajnos így igaz. Ha nincs jövedelmed, csak némi feketemunka jobban jössz ki, ha bűnözöl.

- ahol a semmire se való cigánynak alanyi jogon jár támogatás (pl. lakás!!!),
* láttam már kereskedő (piacoló és vasgyűjtő) romákat akik sokkal jobban élnek mint én, pedig párommal diplomásak vagyunk, multinál dolgozunk 10 éve... Talán lopnak, talán kihasználnak másokat mégis több a pénzük. Én is tenném, de nincs lehetőségem :)
Az a véglet amire Te gondolsz az az, hogy gyorsan legyártanak 5+ gyereket és abból élnek illetve a segélyeiből. Ez magyar embernek is megy, bár picivel valóban kevesebb pl. nincsen összetartó szervezetük

- ahol az adófizető állampolgár csak egy fejőstehén jogok nélkül,
* részben stimmel. Vagy beállsz fejeted magad vagy a maffia (vállalkozók) része leszel, eldönthető

- ahol a bankok egyoldalúan szerződést módosíthatnak az ügyfél kárára,
* részben stimmel. Majdnem minden banki szerződésben benne van, hogy önkényesen bármely pontját módosíthatják. Az viszont törvény, hogy erről előre értesítsenek írásban legalább 8 nappal és ha nem kéred tértivevényes írásban jelzed és akkor vagy szerződést bontotok következmények nélkül vagy elfogadod.
Szar dolog, ha éppen nyaralsz vidéken...

- ahol maximálisan ki vagy téve a szolgáltatók kénye-kedvének,
* részben u.a. mint banknál. Itt azonban monopol helyzet van pl. hiába kérhetnél meztelen ADSL-t akitől akarsz, csak a Tcomtól tudsz, ha nem építették ki a technikai feltételeit a hurokátengedésnek. Az hogy *egyszer* kifogják az azthiszem senkit sem nyugtat meg.

- ahol gyalogosként elgázolnak a zebrán,
* ez nem törvényszerű. Sajnos máshol is elgázolhatnak és vannak autósok akik még nem gázoltak. Jó hír, hogy a gyalogosnak a zebrán általában elsőbbsége van. Így mosollyal zárhatják rád a hullazsákot, hiszen a bűncselekmény elkövetője akár 3 év felfüggesztettet is kaphat, hiába gyorshajtó, alkohol és drogfogyasztó egyben és hiába rendőr az áldozat. Csak médiasztárnak kell lenni

- ahol a fentiek teljesen természetesek és következmény nélkül valók
* lehet ellenkezni, de a hordószónokok úgyis félreviszik a tömeget.
A sokat szidott és végül leszavazott Vizitdíj pl. nekem jót hozott: jártam az SZTKba gipszes lábbal kevesebbet kellett várni. Abból az egyetlen hónapnyi vizitdíjból meg tudták csinálni az SZTK lépcsőfordulójának a festését. Nekem megérte a 200Ft. Nagymama a kórházban örült a több és minőségi ételeknek, még egy év vizitdíj és új épületrész lett volna. A háziorvos azt mondta, hogy bár többlet adminisztráció, de szerencsére fiatal a nővérke, látott már számítógépet is és ez a rendelőnek 43ezer Ft-ot jelentett havonta, amit ő nem is tud kivenni, de új eszközökre költi.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.02.27. 15:03:33

Amúgy én CRM rendszergazda vagyok. Sajnos ez egy olyan dolog, hogy kiválóan tudom akár az ázsiai akár az amerikai rendszereket állítani.

Így a multi munkaadómnak nem éri meg, hogy utaztat, vagy akár egyetlen oktatásra is beírat. Ha kiutaznék, akkor az ottani ország szerinti bérezését kellene fizetnie, ami több. Úgy jól járna, ha átmennék Romániába, Ukrajnába vagy Indiába mert kevesebb járulékot fizetne utánam és így több maradna nekem, de akkor a helyi srácok olcsóbban csinálnák ugyanezt mint én.

Sajnos ennél a cégnél nincsen más európai országban képviselet. Úgy gondolom, hogy más országokban is inkább kiszervezik (az a trend) az ilyen jellegű fejlesztéseket, supportot az említett országokba, helyileg meg elég egy technikus aki megnyomja a bekapcsológombot. Az meg úgyis bennszülött lesz, nem bevándorló.

Van kőműves ismerődőm aki Angliában inkább szemeteskocsit vezet. Így is több a pénz, mintha itthon dolgozna (még nálam is többet kap) de már csak dacból se vállalnék nem szakmába vágó munkát.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.05. 17:56:23

Most tévedtem ide. Szólnék.

Először.
Menj. Menjetek! Ez már nem az az ország, ahol maradni érdemes. Nem fokozom: felesleges. Vége.

Másodszor.
Mindig azt olvasom, hogy az emberek elmennek innen, és bizony értenek vállalatirányításhoz, "csipekhez", tudják, miféle rövidítések ezek, hogy SAP, IBM, HRC, és nagyon ritkán olvasom, hogy emberek mennek így: kérkezi munkás vagyok, megyek.

Jómagam kétkezi ember vagyok.
Most éppen vízszerelést akarok tanulni, hogy ahhoz is konyítsak, aztán elmondhatom, hogy van két-három szakmám (ezekről papírom), de értek még vagy 5-6 szakmához, én vagyok a kétkezi emberke, akit hidegen hagy az öltönyösök világa.
Pedig menni fogok, egyszer én is "összecsomagolom a feleségem", aztán indulunk, és mégsem tartok semmitől, holott "csak" kétkezi vagyok. Érdekesnek tartom tehát ezt, hogy kétkezitől még nem olvastam blogot, bejegyzést, tervet, miszerint elmenne innen.
Vajon miért? A munkásember nem tud írni, fogalmazni?

Egyébiránt sokan mennek. Csak ezt látom, hallom, tapasztalom. Mennek. Emberek, családok, párok, magányosok. Távoznak. Sokan örökre.
Kemény szó ez: örökre.

Tsabi 2009.03.05. 20:11:27

Szerintem orokre csak akkor koltozik el valaki, ha kozben mar meghalt. En nemetorszagban elek, egy darab gimnaziumi erettsegim van, az is estin, mert mellette tanultam (ezt azoknak, akik felhordulnenek azon, hogy az en oktatasomba is ok oltek bele az adojukat) Szoval bar az informatikaban vagyok en is jartas, de annak inkabb az alja, telefonos ugyfelszolgalat es egyebek. Sokkal aljabb munka, mint amit meg magyarorszagon csinaltam, de csinalom, mert szeretem a munkam, es nem elhanyagolhato szempont, itt napi 8 ora munkaval megkeresed azt, ami egy normalis elethez eleg. En, ha nagyritkan magyarorszagra latogatok bizony inkabb vagyok turista, mint magyar, egyre idegenebb az a vilag. En nem erzem magam se emigransnak, de "bevandorlonak" en egy magyar vagyok nemetorszagban. Na es? Nem fogom hasonlitgatni tetelesen hogy itt miert jobb, vagy miert rosszabb, csak egy dolgot, mas most elkoltozni es mas az atkosbol belenkszorult szorongasal kivandorolni valahova. Van (mukodo)telefon, urambocs skype, van fapados legitarsasag, es a legfontosabb, van legitimitas. Szoval szerintem akkor gondolkodik az ember jol ha a kivandorlasrol gondolkodik, ha ugy gondol ra mint egy koltozesre. Csakennyitakartam :)

Tsabi 2009.03.05. 20:12:52

@Tsabi: na mar csak fogalmazni kene tudni, szoval estin volt a gimi, mert mellette meloztam, na :)

szemig jimmy 2009.03.09. 16:33:19

@Tom Bobb: nekem sok kétkezi ismerősöm ment ki németbe anno tíz évvel ezelőtt. Két év kint, kettő itthon, kettő megint kint (volt valami ilyen szabály még eu előtt) és meg is volt a vállalkozás alapja+ház+autó. Vízszerelő, festő, hentes ilyenek. Nekik most jó itthon.
Neked lesz melód kint, nem féltelek, menjél csak. De hogy itt miért nem jelennek meg ezek az emberek? Nem akarok senkit megbántani, de a számítógép meg az internet messze állt tőlük. Most olyan világ van, hogy szinte minden szgéppel megy, de az átlagember mire használja? Pornó meg csajozás/pasizás. Ennyi. Munka után, vagy szabadidőben. Amúgy meg melózik és örül ha benyomhat egy sört a haverokkal munka után - ugyanúgy mint én is. Nem veszik elő a gépet hogy blogoljanak, nem is érdekli őket, ahogy munka után engem sem :) (aki meg igen annak úgy kell neki!)
És itt jön ki a különbség is. Akinek SAP, IBM, HRC... a szakmája az a gép előtt ül egész nap. Meló ugyan van, de néha ki kell kapcsolni. Erre jók a blogok, meg a hírportálok, ezért van döntő többségében "ilyen" típusú ember itt. Munkaidő meg jobban telik.
Ezen ne pörgesd magad. Ha elmész péntek este bulizni el se hinnéd hány magamfajtával találkozol tudtodon kívül, mert igazából a többség nem az az öltönyös majomforma amit te elképzelsz, hanem olyan emberkék akik ebben az irányban indultak el és valszeg jó is érzik így magukat. De az értelmesebbje ettől nem érzi magát különlegesnek. Viszont én is azt látom hogy több éves szakmai múlttal a főnököm csak igérget, hogy több pénz meg egyebek. Aztán megnézem a külföldi állásportált és nocsak, cirka ötszörös pénzért ugyanezt csinálhatom "majd" külföldön, ha szerzek egy kis tapasztalatot (cca 1-2 év+ )
Na ennyi. Egy csónak, vagy csak hasonló, még az is lehet hogy odakint találkozunk. De azzal hogy örökre, na azzal vigyázzál. Ha már megvan mindened, nem is biztos hogy olyan rossz ez az ország. Tudnék olyan magyar helyeket ahol gazdagon szívesen eléldegélnék...
süti beállítások módosítása